Căderea unui președinte. De la speranța a sute de milioane, la cel mai disprețuit om al momentului

Căderea unui președinte. De la speranța a sute de milioane, la cel mai disprețuit om al momentului
Publicat: 04/07/2013, 15:05
Actualizat: 04/07/2013, 15:09

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, își lasă țara divizată deși, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piața Tahrir că va fi „președintele tuturor egiptenilor” și garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Morsi denunță o „lovitură de stat completă”, după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-și „dea viața” pentru a-și apăra „legitimitatea” dobândită la primele alegeri prezidențiale democratice din istoria țării.

Aspectul său plăcut, manierele simple și felul de a vorbi pe înțelesul tuturor au contribuit la o stare de grație în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mișcării Fraților Musulmani.

Dar foarte curând mulți egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestații în masă care au cerut demisia președintelui islamist.

Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraților Musulmani și „oaia” Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.

Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audiență. Protestatarii scandează același slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: „Afară!”.

Susținătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit președinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susținătorilor lui, probleme precum corupția din domeniul administrativ, lipsa de funcționare a economiei și tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.

Prin vizitele sale frecvente în străinătate, Morsi a încercat să integreze Egiptul printre marile țări emergente cum ar fi China sau Brazilia, asigurând statele occidentale precum SUA, vechi aliat al Egiptului, că tratatul de pace cu Israelul nu va fi pus în discuție.

Inginer absolvent al unei universități americane, Mohamed Morsi a fost supranumit „roata de rezervă” pentru că la primele alegei prezidențiale l-a înlocuit într-un termen scurt pe un alt candidat al Fraților Musulmani, Khairat al-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Potrivit experților, în primele sale apariții publice, Morsi nu avea proflul unui candidat favorit la alegerile prezidențiale. Totuși, pe parcursul campaniei electorale, el a căpătat încredere și a devenit caustic, fiind susținut de puternica rețea de militanți a Fraților Musulmani în fața rivalului său, fostul premier al președintelui demis Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

În august 2012, Morsi a luat măsuri împotriva instituției militară care a pus Guvernul sub tutela sa și l-a demis pe mareșalul Hussein Tantawi, șef al Consiliului Suprem al Forțelor Armate.

Provenit dintr-o familie modestă din guvernoratul Sharqiya, din delta râului Nil, Morsi a absolvit în 1975 Universitea din Cairo, cu specializarea de inginer, iar în 1982 el a obținut doctoratul la Universitatea Suth Carolina din Statele Unite. Morsi este căsătorit și are cinci copii.

Deputat în perioada 2000-2005, Morsi a fost arestat timp de șapte luni în 2006. În 2010 el devine purtătorul de cuvânt și membru al biroului politic al mișcării Fraților Musulmani. În acea perioadă el a făcut câteva declarații antisemite, care au fost imediat publicate în presă. Washingtonul a criticat afirmațiile lui Morsi, dar acesta le-a considerat „scoase din context”.

El a fost arestat din nou pe 28 ianuarie 2011, la trei zile după începutul revoltei împotriva lui Mubarak. Morsi a condus pentru o periadă scurtă Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a Fraților Musulmani.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
Sora lui Florin Salam trăiește un calvar. Se teme pentru viața ei
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×